A SZUPER ELSZO 57 KFT tájékoztatásával segíteni szeretné azokat, akik most vagy a közeljövőben kívánnak klímát szereltetni.


Hogyan válasszunk klímát? 


Mikor vásároljunk klímaberendezést?


Milyen szempontok alapján vásároljunk?


Hol vásároljunk klímaberendezést?

Klíma árlisták

 

Mikor vásároljunk klímaberendezést?

-Mindig, ha új ház épül. El lehet tüntetni a csövezést a falba. Ha utólag klímatizálunk, akkor esztétikailag romolhat a ház belülről is és kívülről is. Az tudja igazán, aki már a második vagy a harmadik házát építi. A falon kívüli csövezés csúnyasága a kábelcsatorna. Sokszor nem lehet megoldani a klímatizálást 1 kültérivel szépen, de a sok kültéri egység is zavaró, stb.

- Érdemes már kora tavasszal gondolkozni, hogy kell-e klíma vagy sem. Mert nyáron több hetes várakozással fogja megkapni az illető a klímát szerelve, mert egyik szerelő sem fog ráérni.

Milyen szempontok alapján vásároljunk?

-Az ELSŐ és legfontosabb, a megfelelő hűtőteljesítmény igény meghatározása. Ami függ a tér nagyságától, hőterhelésétől. Ezt egy komoly szakember ki tudja számolni. De vásárlás előtt mindenképpen szükséges, hogy szakember mérje fel a helyszínt. Általában ingyenes, ha azt a szakembert bízzák meg a szereléssel.
Már itt el lehet rontani az egész klímatizálást:
- Ha alulméretezik a klímát, akkor nem hűti le a teret.
- Ha túlméretezik, akkor (ha nem inverteres) sokat fog fogyasztani és drágább lesz a berendezés.
Ha a többi ponttal nem akarunk foglalkozni, akkor így kapjuk meg a legolcsóbb klímát.

A MÁSODIK a gazdaságosság.
-A klíma gép minősége nagyban befolyásolja a gazdaságos üzemeltetést. Gazdaságosan akkor üzemel egy klímagép, ha minél nagyobb a hatásfoka. Ez azt mutatja meg, hogy egy egység elektromos áram segítségével, hány egység hűtési teljesítményt kapunk. Minél nagyobb, annál olcsóbb az üzemeltelés költsége. Ezt nevezik COP és EER hatásfoknak. Úgy pl., ha 3,2kw-nál nagyobb a hűtőteljesítmény és a felvett villamos teljesítmény csak 1kw, akkor az A-s energiaosztályú. Ez a legjobb. De vannak ennél még jobbak is a 4 és 5-ös COP-s berendezések.
Ezek nemzetközi besorolások.
-Akarunk-e átmeneti időszakban, fűteni a klímával? Ez egy kicsit megdrágítja a gép árát is. Kényelmi szempontból és gazdasági szempontból is lényeges dolog. Ha nyár után, amikor hirtelen időjárás változás történik, lehűl a levegő és vele együtt a ház is, de központi fűtést még nem akarja bekapcsolni, de igényelné a megfelelő 20-24 fokot a 10-15 helyett, akkor bekapcsolhatja a klímát fűtési üzemmódban és üzemeltetheti akár gazdaságosabban, mint a gázkazánt. Ez persze függ a COP-től is. Minél nagyobb, annál jobb. Az egyszerűbb olcsóbb berendezésekkel is lehet +5C külső hőmérsékletig fűteni. Vannak olyan fűtős (hőszivattyús) klímák, ami akár külső homérséklet -20C-ig használható fűtésre. Így akár az év 90%-ában tudunk fűteni klímával és olcsóbb, mint a gáz.
-Mi az az inverteres vezérlés? Fokozatmentes teljesítményszabályozás. Állítja a kompresszor sebességét ill. a ventillátorokat. Csendesebb üzem és energiatakarékosabb.
-Több szobát kell klímatizálni? Igen! Egyetlen (multi) kültérire több beltérit is rákapcsolhatunk. Általában 2-4-ig, de vannak nagyobb rendszerek is.
Ezeknek komolyabb áraik vannak, de csak 1 kültéri van. Nem díszíti sok gép a családi házat, nem egy karácsonyfában szeretnénk élni. Helytakarékosság, esztétika, zajvédelem.
A HARMADIK, amire érdemes figyelni azok, a szűrők. Többfajta szűrők vannak. Az alap a por, pollen és allergén anyagok szűrése és megkötése. Ezen kívül, vannak különböző füst és szagszűrők, plazmaszűrők, légállapot javítók stb.
A NEGYEDIK pontban a megvalósításról lesz szó. Ez függ az ügyféltől és a szerelőtől is.
Az ügyfél elmondja az igényeket. Pl.: 1 kültéri legyen és sok beltéri. Nem látszódjon a kültéri se és a beltéri se. Stb.

A szerelő felméri a helyszínt és az igényeket. Elmondja, hogy meg lehet-e valósítani vagy sem, és hogy mennyiért.

Hol vásároljunk klímaberendezést?

Nyáron, rengeteg klímát árusítanak a hipermarketek. Na azt nem ajánlom. Miért?
-Mert az eladó nem tudja, mi kell önnek? Megmutatja, hogy ezek vannak.
Ezeket a szórólapokon is látta. Esetleg megkérdezi, hány négyzetméteres, vagy hány köbméteres a szoba. Az eladó a föntebb említett dolgokról nem tud semmit, mert nem szakember, ő csak egy eladó.
Az lenne a dolga, hogy rábeszélje az ügyfelet a vásárlásra, de már ezt sem teszik sok helyen. A reklámok adják el a termékeket.
-Mert kevesen vállalják azok szerelését.
-Mert félrevezetik az embert: Már voltak ilyenek az "akciós ingyen szerelés" felhívásra bedőlnek, és végül nem keveset fognak ráfizetni. lásd.: Dimarson akciók.
-Olcsón adják, mert kevés a garancia vagy, mert silány minőségű vagy, mert nincs alkatrész utánpótlás és kiárusítják vagy, kifutó széria nem sokára nem felelnek meg az előírásoknak.

A legjobb választást azt meg tudja határozni az ügyfél és a szerelő együtt. A szerelőtől vegyük meg a berendezést. De ne hagyják magukat becsapni!!!


Fontos és elengedhetetlen:
Zöld kártya

22/1993. KTM rendelet 2.§ (5): 2002.01.01-től csak a hűtőközegek kezelésére vonatkozó technológia elsajátításáról szóló arcképes igazolással rendelkező személy végezhet hűtőközeg kezelést, vagy bármilyen munkát a hűtőkör bármely részén, ami a hűtőközegnek a légkörbe kerülését okozhatja. Az igazolást a környezetvédelmi miniszter által kijelölt szervezet adja ki. 


A lakossági klíma berendezések fajtái

A légkondícionáló berendezések egy részét a teljesítményük , kialakításuk, szabályzásuk és nem utolsó sorban áruk miatt az ún. lakossági kategóriába sorolják.

Ezek közül a legegyszerűbb és egyben legelterjedtebb berendezések az ablakklímák, melyek Európában kevésbé népszerűek. A split (osztott rendszerű) klímák közül vitathatatlanul az oldalfaliak a legelterjedtebbek.

Ezek teljesítménye a 2kW-tól egészen a 10+kW-ig terjed, számtalan beltéri kialakításban, szűrővel, funkcióval.
Ezek régebbi vezetékes fali szabályzóját manapság infra távirányító váltotta fel. A spliteket két fő szempont szerint érdemes megkülönböztetni:

· Mono-, vagy multisplit klíma berendezések
· Beltéri egység kialakítás szerint

A mono-, illetve multisplit légkondícionáló berendezések közötti különbség az, hogy egy kültéri egységre csak egy beltéri egység csatlakoztatható (monosplit), vagy több beltéri egység csatlakoztatható (multisplit).

A multisplitek esetében nem pusztán a hűtőköri csatlakoztathatóság kültéri és beltéri egység között a kulcskérdés, hanem a szabályzás bonyolultsága is.

A beltéri egységek kialakításuk szerint lehetnek:
· oldalfali-,
· mennyezet alatti-, vagy parapet-,
· álmennyezeti kazettás kialakítású -,
· légcsatornás kialakítású beltéri egység

Milyen helyiséget klimatizáljunk:

Logikusan azokat a szobákat érdemes klimatizálni, ahol sokat tartózkodunk a lakáson-, épületen belül.
Mivel a helyiség hűtését túlzásba is lehet vinni, nagyon ügyeljünk a helyes hőmérséklet beállítására és a beltéri egység elhelyezésére.
Különösen igaz ez hálószoba, gyerekszoba és munkahelyi iroda esetében.
A hideg levegőt soha ne fújjuk közvetlenül a bent tartózkodó emberekre.

Több egybenyíló, ajtóval nem rendelkező helyiséget vagy több beltérivel, vagy egy -az egész helyiségcsoport hűtési igényét kielégítő teljesítményű- jól elhelyezett beltéri egységgel (és a hozzá kapcsolódó kültérivel) klímatizálunk.

 

Milyen beltéri egységet, mikor alkalmazzunk:

Oldalfali:
Legelterjedtebb, bárhol használható.

Parapet:
Ahol cél-, vagy következmény az oldalsó falfelület szabadon hagyása (pl. tetőtér, vagy munkahelyi környezet).

Mennyezet alatti:
Hasonló okokból mint a parapet beltéri esetében, illetve ezek a gépek általában nagyobb teljesítményűek, így tágasabb helyiségekben célszerű alkalmazni. Nagy vetőtávolsága miatt jól "befújja" a távoli sarkokat is.

Álmennyezeti kazettás:
Ahol álmennyezet van (min. 30cm belmérettel) célszerű ezt alkalmazni, mivel a mennyezet bármely pontjára elhelyezhető, így optimális klimatizálás érhető el.
Az összes cső és szerelvény az álmennyezetben fut, így egyszerű szerelni. Jellemzően nagyobb teljesítményűek.

Légcsatornás:
A legelegánsabb megoldás, ha van hely a beltérit és a kapcsolódó légcsatornát rejtve elhelyezni.
Általában az építkezés során már ki kell alakítani ezt a rendszert, mert utólag nagy az átalakítás költsége.
Előnye, hogy rejtve, optimálisan elhelyezett légrácsokon keresztül szállítjuk a hűtendő levegőt.

 

A kültéri egységekről

Split rendszerű klímák esetében mindig van kültéri egység, mely a berendezés -szó szoros értelemben vett- motorja. Leegyszerűsítve mindazon részeket tartalmazza, melyeket egy háztartási hűtőgép hátulsó felénél láthatunk:

-kompresszor (a hűtőközeget sűrítő "motor")
-kondenzátor (a forró hűtőközeget cseppfolyósító hőcserélő)
-ventilátor (a környezeti levegővel lefújja a kondenzátorról a fejlődő hőt)
-elektromos- és hűtőköri szerelvények

Időjárásálló burkolattal van ellátva.
Az elhelyezésénél a legfőbb szempont, hogy jól szellőző helyre kerüljön. Külső homlokzaton acélkonzolra kell szerelni.
Érdemes előre gondolni a javasolt (és a garancia idő alatt elvárt) karbantartás miatt a szerelhetőségre is.

A mono- és multisplit rendszerű légkondícionálók

Mono rendszerről akkor beszélünk, ha egy kültéri egység csak egy beltéri egységet szolgál ki. Ez a legegyszerűbb és legelterjedtebb split berendezés.

Ettől annyiban tér el a multi rendszer, hogy egy kültéri egység kettő (duál~), három (triál~), esetleg négy (kvadrál~) beltéri egységet lát el.


Egyéb ajánlás:
Csírátlanító megoldások: A levegőben található mikroorganizmusok egy része bizonyos hatások ellen védtelen. Az egyik legközismertebb ilyen hatás az UV sugárzás. Ezt a jelenséget sokan kissé félve emlegetik, miközben kontrollált módon szinte naponta találkozunk alkalmazásával. UV fényt használnak a bankjegyvizsgálók, a szolárium berendezések is kontrollált és korlátozott módon bocsátanak ki UV sugarakat, és a szórakozóhelyek kedvelt fényelemi közt is igen sokszor megtalálható UV lámpa.
Nos, a légtisztításban is lehetőség van ennek a technikának a használatára, mindössze a megfelelő kontrollt kell biztosítani. Ez pedig nem jelent nehézséget, mivel az itt használt UV lámpa teljesítmény sok százszorosan alulmarad a káros limit alatt.

Legújabb - kisüléses szennyeződésromboló rendszer: Mint az az eddigiekből látható volt, a levegőben lévő szennyezőanyagok eltávolításának alapvetően két alapmódszere áll rendelkezésünkre.
Az egyik, hogy "elcsípjük" a szennyezőanyagokat, és azokat a szűrővel együtt kidobjuk, vagy a szűrőkből kimossuk.
A másik, hogy felbontjuk semleges részelemeire, azaz gyakorlatilag szétrobbantjuk a szennyező részecskéket kémiai vagy mechanikus úton.
A kémiai utat a katalizátorok jelentik, amelyek a katalitikus folyamat segítségével bontják részelemeikre a szennyeződéseket.
A "mechanikus" technika legújabb fejlesztése a kisüléses szennyeződésromboló rendszer. Ennél a megoldásnál egy folyamatos elektromos kisülés "falon" halad át a levegő, ahol a kisülések hatására - a villám romboló erejének kicsinyített és megszelídített módszerét alkalmazva - a szennyezőanyagok elemi, ártalmatlan részelemeikre hullanak.
 


Legújabb Kompresszorral ellátott klímaberendezések:

Bizonyára hallott már Ön is a forradalmi inverter technológiáról. az LG Inverterek innovatív működésük révén az energiahatékonyság csúcsát jelentik. az állandó fordulatszámú kompresszoros megoldással szemben az LG Inverteres rendszer változtatható fordulatszámú kompresszort alkalmaz, amely révén a klímaberendezés hűtő- ill. fűtőteljesítménye a kondicionált belső tér igényei szerint változtatható. Ez a megoldás gazdaságosabbá és hatékonyabbá teszi az LG készülék működését, kisebb zajt kelt, mint a hagyományos kompresszor így a szakterület legjobb megoldását jelenti.


Engedély köteles lett a klíma szerelés

Építési engedély köteles lett a homlokzatra és a ház egyéb külső felületeire szerelt légkondicionáló berendezések elhelyezése, mivel folyamatosan melegedő időjárásunk hatására egyre többen szereltetnek fel légkondicionálókat. (Magyarországon kétszázszor több klíma van mint tíz évvel ezelőtt - évente nyolcvanezer új készülék kerül felszerelésre.)
Az önkormányzatok folyamatosan ellenőrzik a már felszerelt klímaberendezéseket is, melyeket engedély hiányában le is szereltethetnek. Indokaik között nemcsak városképrontás szerepel, hanem a közös használatú épületek homlokzatainak károsítása is. 2006-tól az újonnan benyújtott építési engedélyek mellé kötelezően csatolni kell a klimatizálási tervet, melynek tartalmaznia kell a berendezés helyének megjelölését, viszont senkit sem fognak kötelezni a légkondicionálók beépítésére. Ennek ellenére célszerű a készülékekhez szükséges előcsövezéseket és előkészítéseket az építkezés során elkészíttetni, ellenkező esetben a későbbiekben lehet hogy csak átalakítással oldható meg a beltéri illetve kültéri egységek tervszerinti elhelyezése. (Bár sokan választják a kevésbé esztétikus kábelcsatornás megoldásokat.) Célszerű a klímaberendezést külön automatáról üzemeltetni, melynek kialakítása szintén az építkezés folyamán oldható meg.


Képek:

 plazma
 tükrös plazma

 szokványos kültéri

 szennyezett beltéri egység, ezért szükséges a karbantartás, fertőtlenítés

 egy helyszíni szerelés, kültéri egység

 

TERVEZÉS

Nagyon fontos feladat pl. a szerelvények, a kültéri egység elhelyezésének kiválasztása, a nyomvonalak kijelölése, stb.

SZERELÉS

Csak kijelölt szakszervízzel szereltesse, számlát kérjen, mert a gyártó évek múlva is kéri a beüzemelési számlát. Nagyon fontos szereléskor a technológia betartása. A rossz szerelés miatt a meghibásodás általában egy-két év múlva jelentkezik. (A kompresszor savasodása miatt.)

 

            Dudás János
            Regionális Hűtő- és Klímatechnikai Szövetség Felügyelőbizottság Elnöke
            Ügyvezető igazgató